Stingătoarele de incendiu, cel mai la îndemână echipament pentru stingerea incendiilor

Stingătoarele de incendiu sunt prezente acasă sau la locul de muncă, fiind cel mai răspândite în jurul locației companiei dumneavoastră. Cu toate acestea, dacă apare o criză, ați putea folosi unul?

Puteți învăța despre numeroasele tipuri de stingătoare de incendiu, cum să le activați și cum să le folosiți pentru a stinge flăcările într-un curs de instruire adecvat organizat de Protecția Muncii București.

Stingătoarele de incendiu, folosite în funcție de incendii

Înțelegerea modului de stingere a unui incendiu și a cauzelor acestuia este esențială. De cele mai multe ori, ar trebui să lăsați pompierii să se ocupe de stingerea incendiilor.

Cu toate acestea, a ști cum să eviți un incendiu poate fi și mai important.

Cei care au fost instruiți pentru siguranța la incendiu pot înțelege beneficiul stingerii lui înainte ca acesta să scape de sub control.

Există multe tipuri diferite de incendiu și fiecare trebuie stins cu cel mai bun stingător și/sau unelte.

Specialiștii Protecția Muncii București vă învață cum să utilizați un stingător de incendiu și ce tip de stingător este cel mai bun pentru fiecare fel de incendiu.

0 Amenzi SSM și PSI
0 Amenzi SSM și PSI

Cum se folosește un stingător de incendii?

 • Pentru a pregăti extinctorul pentru utilizare, trageți de știftul de siguranță.
 • Țintiți întotdeauna spre baza focului, îndreptând furtunul spre sursa de combustibil a focului și nu spre flăcări.
 • Apăsați încet declanșatorul menținând o presiune constantă, pe măsură ce extinctorul eliberează substanțele chimice.
 • Plimbați stingătorul stânga-dreapta, ca și cum ați mătura, peste baza flăcărilor până când focul este stins.

Ce tip de stingător ar trebui să folosești?

Este esențial să folosiți un stingător adecvat pentru a stinge un incendiu, deoarece fiecare tip de incendiu are caracteristici unice și necesită o abordare diferită.

Răspunsul la foc ar trebui să implice un anumit nivel de planificare în avans.

Inspectorii Protecția Muncii București pot efectua o evaluare amănunțită a riscului de incendiu acasă sau la locul de muncă pentru a identifica tipul de incendiu care este cel mai probabil să se declanșeze.

Astfel, determină ce fel de stingător aveți nevoie.

Tipurile de incendiu și stingătoarele pe care le puteți folosi pentru a le stinge sunt descrise succint mai jos:

 • Materialele solide sunt incluse în clasa A de incendiu.
 • Lichidele inflamabile fac parte din clasa B de incendiu.
 • Gazul inflamabil este inclus în clasa C de incendiu.
 • Metalele inflamabile sunt incluse în clasa D de incendiu.
 • Electricele sunt clasificate separat.
 • Grăsimile și uleiurile pentru gătit fac parte din clasa F de incendiu.

Tipuri de stingătoare de incendii

 • Stingătoarele de incendiu cu pulbere

Stingătoarele de tip P6 cu pulbere ABC sunt folosite pentru stingerea incendiilor și sunt perfecte pentru spațiile de depozitare, țesături, materiale plastice și lichide inflamabile.

Solidele, incendiile de clasa A, incendiile solide sau lichide lichefiabile, incendiile de clasa B, incendiile de gaz și incendiile de clasa C pe echipamente electrice pot fi stinse cu stingătoarele de tip P2.

Produsul chimic de stingere ecologic uscat universal ABC-E 40% asigură stingerea cu eficacitate maximă pentru tot felul de focare.

Pulberea nu conține ingrediente potențial dăunătoare pentru mediu sau sănătatea umană.

Un stingător P6 poate fi folosit într-un atelier, garaj sau chiar în casă. De asemenea, este potrivit pentru utilizarea în întreprinderi. Stingătoarele de incendiu cu pulbere par a fi o soluție universală.

 • Stingătoarele de incendiu cu apă
Stingătoare de incendiu
Stingătoare de incendiu

Specialiștii Protecția Muncii București avertizează asupra riscurilor potențiale pe care le pot prezenta stingătoarele de incendiu pe bază de apă.

Nu folosiți niciodată un stingător pe bază de apă pentru a stinge un incendiu electric, deoarece apa este un conductor puternic.

Când sunt folosite, stingătoarele pe bază de apă vor arunca apă cu forță și cu presiune înaltă, așa că nu ar trebui să stați direct deasupra sau aproape de foc, deoarece riscați să vă stropiți.

Același lucru este valabil și pentru flăcările de ulei sau gaz fierbinte. Stingătoarele de incendiu pe bază de apă folosite pe acestea pot duce la răspândirea incendiului sau explozii.

 • Stingătoarele de incendiu cu CO2

Dioxidul de carbon poate deveni dăunător în concentrații mari. O creștere rapidă a CO2 într-o zonă mică poate duce la amețeli, leșin și chiar moarte.

Prin urmare, stingătoarele de incendiu cu CO2 pot fi folosite într-o zonă publică unde oamenii pot fugi cu ușurință.

Fiți mai informați cu privire la legislația PSI!

Stingătoarele de incendiu trebuie manipulate cu grijă.

Capacitatea de a stinge un incendiu ar putea fi pusă în pericol, iar utilizarea necorespunzătoare a unui extinctor ar putea chiar înrăutăți lucrurile.

Cel mai bine este să lăsați stingerea incendiilor în seama profesioniștilor, cu excepția cazului în care nu aveți altă opțiune sau este complet sigur să faceți acest lucru.

Legea PSI este clară când vine vorba de siguranța la incendiu, iar repercusiunile încălcării acesteia ar putea schimba viața.

Fiți mai informați cu privire la legile care guvernează siguranța la incendiu și la modul în care acestea se aplică intrând în contact cu unul dintre consilierii PSI ai Protecția Muncii București!