Dictionar de zgomot

Dictionar de zgomot

All | # A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z | Submit a name
There are currently 21 names in this directory
DERANJ
Leziune apreciata individual. Solicita oferta

EMISIE
Emisia reprezinta sunetul provenit de la o sursa de zgomot. Sursa sonora se afla la locul de emisie. Indicatorul sonor, care descrie de ex. sursa de emise "trafic rutier" se numeste indicator de emisie.

FRECVENTA
Marime ce desemneaza numarul oscilatiilor de presiune pe unitatea de timp. Unitatea de masura - Hz. Domeniul de audibilitate cuprinde frecvente de la 16 la 16 000 Hz si este impartit in 10 octave. In practica doar domeniul cuprins intre 45 si 11200 Hz are importanta.

IMISIE
Imisia reprezinta zgomotul interceptat de receptor - urechea umana, microfon. Locul unde este situate receptorul se numeste loc de receptie (captare). Indicatorul acustic este numit indicator de receptie. Indicatorii de receptie ai traficului rutier si traficului pe sine sunt indicatori de apreciere.

IMPULS
Semnal sonor de scurta durata.

INCARCARE ACUSTICA
Dimensiune fizica a undelor de zgomot, care actioneaza asupra unui om sau a unui loc de captare.

LEZIUNE
Efect incarcarilor acustice, care conduc, printer altele la micsorarea confortului fizic, sufletesc sau social.

NIVELUL PRESIUNII ACUSTICE RAPORT LA TIMP
Un rol important in aprecierea actiunii sunetului il constituie viteza acestuia. Daca unda sonora se deplaseaza lent, in special impulsurile isi pierd capacitatea de a genera energia specifica. Sunt folosite trei tipuri de functii pentru evaluarea timpului: Fast - (F) - Evaluare: constanta T = 125 ms In functie de acesta evaluare sunt determinate toate sunetele cu o durata mai mica de 125 ms a caror presiune este mai mica decat energia degajata corespunzatoare undei somore. In special impulsul auzibil nu poate fi evaluat corect prin folosirea acestei functiiaceasta constanta nu ofera solutii din cele mai corecte. Impuls - (I) - Evaluare: constanta T= 35 ms Prin acesta evaluare poate fi apreciat si impulsul sonor mai scurt. Slow - (S) - Evaluare: constanta = 1600 ms In aceasta categorie intra sunetul care, datorita vitezei de deplasare lente, nu cuprinde decat componente de aceeasi forma.

NIVELUL SUNETULUI PERMANENT ECHIVALENT (NIVEL MEDIU, VALOARE TEMPORARA MEDIE A INDICATORULUI ACUSTIC)
In cazul variatiilor de presiune acustica puternice situatia zgomotoasa este caracterizata cu ajutorul indicatorului de sunet permanent echivalent. Prin acest indicator se intelege un indicator calculabil al presiunii acustice, care corespunde valorii medii masurate in timpul de actiune al energiei sonore.

PREJUDICIU
Paguba ramasa, ce depaseste o anumita masura.

PRESIUNEA SI FRECVENTA ACUSTICA
Pentru a reproduce functia urechii umane (care este mai putin sensibila la frecvente foarte joase sau foarte inalte, spre deosebire de frecventele situate intre 1000 si 4000 Hz) s-au construit 3 sisteme electroacustice (A, B si C). In momentul activarii acestor sisteme asupra frecventelor joase si foarte inalte se exercita o presiune diferentiata. Indicatorii presiunii acustice astfel obtinute sunt desemnati cu dB(A), dB(B) si respectiv dB(C). Daca acesti indicatori sunt folositi pentru caracterizarea aceleiasi unde sonore, avem urmatoarea relatie: dB(A) _ dB(B) _ dB(C). Indicatorul presiunii acustice cu intensitatea cea mai mica este dB(C). Pentru evaluarea sunetului este folosit numai sistemul A, caruia ii corespunde indicatorul presiunii acustice dB(A).

PRESIUNEA UNDEI DE SUNET
Intensitatea unei senzatii auditive ("slab" sau "puternic") depinde de marimea oscilatiilor de presiune. Ca valoare efectiva a presiunii este folosita unitatea de masura ?bar. Spectrul in care presiunea undei sonore poate fi auzita depinde de varsta celui in cauza si de alti factori. Ca valoare de referinta internationala se foloseste: po = 2 x 10 -4 µbar.

SENZATII AUDITIVE
Alcatuirea frecventei unei unde sonore ofera posibilitatea diferentierii fiecarui tip de senzatii auditive. Din acest punct de vedere se diferentiaza intre tonuri, sunete si zgomote. Un ton este compus dintr-o singura frecventa. Un sunet cuprinde mai multe frecvente, ce se afla in raporturi determinate,in timp ce zgomotul se compune din frecvente multiple fara o structura aparte. Senzatiile audutuve cu un timp de actiune foarte scurt, de pana la cateva milisecunde (ms) sunt denumite impulsuri.

SUNET
Totalitatea vibratiilor si undelor din mediul elastic (substante), perceptate in mod subiectiv.

SUNETUL (TONUL) SINUS - UNDA SINUSOIDALA
Unda sonora cu functie temporara sub forma de sinus.

TARIA ZGOMOTULUI
Trebuie sa se diferentieze intre presiunea acustica (masurata in dB) si taria zgomotului (masurata in foni). Taria zgomotului este o masura pur subiectiva a unei sonore si nu poate fi evaluata decat printr-o masurare subiectiva. Taria zgomotului depinde de gradul de sensibilitate receptiva, intinderea spectruluiundei sonore, valoare efectiva a presiunii acustice si timp. Fonul nu are in practica nici o aplicare. La 1000 Hz valoarea numerica a tariei zgomotului corespunde cu valoarea presiunii acustice.

TON
Sunetul auzibil ce provoaca un efect acustic considerabil.

TULBURARE
Impiedicare constienta sau inconstienta a unei activitati fizice sau mentake (ori a somnului).

UNDA DE ZGOMOT
Sunet ce nu este emis pentru transferul de informatii (de ex. Zgomotul masinilor, zgomotul din locuinta, zgomotul din trafic).

ZGOMOT
Sunetul nedorit; sunet ce poate cauza perturbari, deranj, disconfort sau pagube.

ZGOMOTUL
"Zgomotul este sunetul care deranjeaza vecinii sau tertele persoane (pune in pericol, dezavantajeaza sau deranjeaza in mod considerabil)". Din acesta "definitie oficiala" rezulta urmatoarele: -Zgomotul este un sunet disturbator, incomod sau chiar periculos. -Zgomotul nu se defineste din punct de vedere fizic, ci dintr-un punct de vedere subiectiv: clasificarea sunetului ca zgomot este facuta in functie de persoanele afectate. Prin urmare, zgomotul nu poate fi masurat: perceperile subiective sunt excluse procedeului obiectiv de masurare. Sunetele se masoara.


Submit a name
Protectia muncii Bucurest
Lista produse din cos Produs sters. Undo
  • No products in the cart.
Solicita OFERTA personalizata
  • Facebook