Sculele hidraulice sunt un tip de scule care utilizează forța și presiunea fluidului hidraulic pentru a efectua diferite operațiuni mecanice.

Aceste scule folosesc principiul transmiterii presiunii hidraulice printr-un sistem de conducte și cilindri pentru a genera forță și mișcare și pot prezenta o varietate de riscuri în manipularea defectuoasă.

Sculele hidraulice sunt utilizate în diferite activități

Conform specialiștilor Protecția muncii București, există o varietate de modele pentru sculele hidraulice, disponibile pentru diferite activități. Iată câteva exemple comune de echipamente hidraulice:

 • Cric hidraulic, utilizat pentru ridicarea și susținerea vehiculelor sau a încărcăturilor grele. Cricurile hidraulice sunt adesea utilizate în service-uri auto, ateliere și în industriile de construcții.
 • Presa hidraulică, utilizează un sistem hidraulic pentru a aplica presiune și a realiza operații precum îndoirea, modelarea sau presarea materialelor.

Presa hidraulică este utilizată în fabrici, ateliere de prelucrare a metalelor sau în industria prelucrării lemnului.

 • Furtunul hidraulic este un dispozitiv flexibil și rezistent utilizat pentru transferul fluidului hidraulic între diferite componente ale sistemelor hidraulice.

Furtunurile hidraulice sunt esențiale pentru conexiuni sigure și etanșe și sunt folosite într-o gamă largă de aplicații, de la echipamente industriale la mașini agricole sau aeronautice.

0 Amenzi SSM și PSI
0 Amenzi SSM și PSI

Manipularea echipamentelor hidraulice implică un set de măsuri de siguranță

Manipularea echipamentelor hidraulice implică respectarea unui set de măsuri de siguranță esențiale pentru a preveni accidentele și a asigura un mediu de lucru sigur pentru operatori.

Iată câteva măsuri de siguranță recomandate de specialiștii OHSAS EXPERTS pentru a manipula fără riscuri sculele hidraulice:

 • Instruirea adecvată. Operatorii trebuie să primească o instruire completă și adecvată privind utilizarea și manipularea corectă a sculelor hidraulice.

Această instruire trebuie să includă cunoștințe despre funcționarea și caracteristicile specifice ale sculei respective, precum și măsurile de siguranță asociate cu sculele hidraulice.

 • Echipament de protecție personală (EPP). Operatorii trebuie să poarte întotdeauna EPP adecvat în timpul manipulării sculelor hidraulice.

Acesta poate include cască de protecție, ochelari de protecție, mănuși rezistente la tăiere, încălțăminte de protecție și vestă reflectorizantă, în funcție de riscurile specifice asociate cu scula și mediul de lucru.

Consultați întotdeauna manualul de utilizare pentru sculele hidraulice

 • Este obligatorie utilizarea într-un mediu bine ventilat dacă scula hidraulică utilizează un motor cu combustie internă, pentru a preveni acumularea de gaze de eșapament sau alte substanțe toxice.
 • Respectați limitele de sarcină. Fiecare sculă hidraulică are limite de sarcină specifice, iar acestea trebuie respectate întotdeauna.

Nu depășiți capacitatea maximă de ridicare sau de lucru a sculei pentru a evita supraîncărcarea și alte probleme de siguranță.

 • Supraveghere și comunicare. În timpul utilizării sculelor hidraulice, este important să existe întotdeauna supraveghere adecvată și comunicare clară între operatori și alte persoane din jur.
 • Lucrați în echipă și asigurați-vă că toată lumea este conștientă de activitățile desfășurate și de măsurile de siguranță implicate.

Este important să consultați întotdeauna manualul de utilizare al sculei respective și să respectați ghidurile și reglementările specifice furnizate de producător.

Ghid de siguranță în utilizarea echipamentelor de lucru hidraulice

 • Furtunul hidraulic
  Furtunul hidraulic

  Utilizați numai fluide adecvate care vor rămâne stabile la cele mai mari temperaturi la care vor fi expuse și nu utilizați niciodată echipamente peste presiunea de funcționare recomandată de producător.

 • De fiecare dată când se utilizează un ansamblu de furtun, acesta trebuie examinat. Fitingurile, atașamentele, furtunurile și componentele accesorii care sunt uzate trebuie să fie înlocuite.
 • Uleiul și lubrifianții trebuie păstrați în conformitate cu recomandările producătorului. Urmăriți durata de valabilitate a uleiului și lubrifiantului și nu utilizați niciodată produse expirate.

Aveți nevoie de consultanță în domeniul protecția muncii?

Sculele hidraulice mai pot fi: cilindri hidraulici, prese de rulare hidraulice, burghie hidraulice etc., fiecare fiind proiectată pentru a îndeplini o anumită funcție în domeniul în care este utilizată.

Cele mai multe și mai comune riscuri în manipularea sculelor hidraulice includ accidentele sau deteriorarea echipamentelor de lucru.

Utilizarea sculelor și echipamentelor de lucru fără a respecta normele de siguranță poate duce la riscuri suplimentare pentru sănătatea și securitatea lucrătorilor.

Specialiștii OHSAS EXPERTS sunt alături de dumneavoastră cu programe de asistență sau consiliere în domeniul protecția muncii!

Solicitați chiar acum oferta de servicii protecția muncii!