Primul ajutor

 

curs-prim-ajutorViata unei persoane aflate in pericol depinde de pregatirea persoanelor din jur si de momentul acordarii primului ajutor.

Primul ajutor reprezinta totalitatea masurilor intreprinse imediat in cazul unei urgente medicale pana la momentul interventiei serviciului de urgenta sau a unui medic specialist. In cadrul urgentelor medicale pot intra accidentele la locul de munca, accidentele rutiere, chiar si incidentele nefericite ce au loc in propria casa (arsuri, electrocutari, plagi, etc).

Potrivit unor statistici, Norvegia si Suedia sunt tarile cu procentul cel mai ridicat al populatiei instruite in primul ajutor (95%), in timp ce in alte tari din Europa procentul populatiei instruite ajunge la 5-10%. Aceasta diferenta este datorata si faptului ca in multe tari persoanele sunt instruite in primul ajutor la scoala, loc de munca sau in momentul obtinerii permisului de conducere.

Primul ajutor poate fi privit atat ca un set de actiuni si tehnici, cat si ca o responsabilitate pentru fiecare persoana deoarece cunostintele in acest domeniu pot face diferenta intre viata si moarte. Pentru a nu mai exista cazuri in care victimelor nu le-a fost acordata asistenta corespunzatoare in timp util, ar trebui ca fiecare persoana sa aiba cunostinte de acordare a primului ajutor.

Desi situatiile in care se poate acorda primul ajutor sunt diferite, exista 4 pasi de care trebuie sa tineti cont in cazul in care sunteti nevoit sa interveniti:

  1. Luarea masurilor de siguranta. Inainte sa acordati primul ajutor trebuie sa va asigurati ca nu va fi si viata dumneavoastra pusa in pericol. Nu veti ajuta victima daca veti fi ranit in incercarea de a-i salva viata.
  2. Evaluarea starii victimei. Verificati daca victima este constienta si identificati eventualele fracturi, hemoragii, plagi, etc. Mutati victima doar daca aceasta se afla in apropierea unui pericol iminent.
  3. Solicitarea ajutorului. Apelati la 112 si informati serviciul de prim ajutor cu privire la ce s-a intamplat, locul accidentului, numarul si starea victimelor, tipurile de leziuni existente, accesibilitatea drumului si identitatea dumneavoastra.
  4. Asigurarea primului ajutor. Daca victima nu este constienta trebuie sa ii acordati primul ajutor, incepand cu eliberarea cailor respiratorii si asezarea acesteia in pozitia de siguranta.

         De retinut:

  • Trusa de prim ajutor este obligatorie si este de un real folos in cazul unui accident!
  • Nu intrati in contact cu sangele sau alte fluide ale victimei!
  • Tehnicile aplicate incorect asupra victimei ii pot produce mai mult rau!
  • Pastrati-va calmul si incercati sa linistiti victima!
  • Nu luati decizii pripite si nu va puneti viata in pericol!


Comments are closed.