vacanta

Legea privind acordarea voucherelor pentru vacanta a fost promulgata de catre presedintele Klaus Iohannis.

Pe data de 3 iunie, Legea a fost adoptata de Camera Deputatilor, cu 303 voturi “pentru” si 12 abtineri, dupa primirea votului senatorilor, pe 12 martie.

Valoarea voucherelor pentru vacanta se va afla in limita a 6 salarii medii pe economie, angajatii din sistemul public si din cel privat putand sa le utilizeze doar in turismul romanesc. Aceasta initiativa sprijina dezvoltarea turismului romanesc, tinand cont de faptul ca banii oferiti de stat vor fi repusi in circulatie tot in interiorul Romaniei.

Angajatorii pot acorda salariatilor din sistemul privat vouchere pentru vacanta sau prima de vacanta, in sistemul public acestia putand sa beneficieze doar de vouchere pentru vacanta, nu si de bani sau prime de vacanta.

De asemenea, se introduce un sistem nou, acela a emiterii voucherelor pentru vacanta pe suport electronic, vouchere  ce vor putea fi utilizate doar in unitatile turistice autorizate de Autoritatea Nationala pentru Turism.

Ministrul Economiei, Mihai Tudose, a precizat ca in mediul bugetar acordarea voucherelor este obligatorie, in mediul privat fiind optionala primirea acestora si realizandu-se in functie de negocierile dintre angajator si angajat.

Întrebat cand va deveni ordonanţa aplicabilă, Mihai Tudose a precizat: “Termenele sunt de treizeci de zile de la promulgare. Ministerul Economiei, Comerţului şi Turismului prin ANT şi evident Ministerul Muncii va trebui să facă normele metodologice de aplicare, care vor fi făcute cât mai repede cu putinţă, poate nu stăm chiar în 30 de zile. Apoi va deveni aplicabilă”.

Ministrul Mihai Tudose vede in acest nou sistem o modalitatea de a ne proteja economia: “Statul da niste bani pentru vacante, ideea este ca acesti bani sa ramana investiti sau sa fie repusi in circulatie in Romania. Nu sa reglam economiile altor state”

Acest nou sistem al voucherelor pentru vacanta pastreaza facilitatile fiscale pentru angajatori, acestea fiind deductibile si scutite de la plata contributiilor si taxelor salariale.Comments are closed.