Incendiile din cladirile inalte

incendii cladiriIncendiile din cladirile inalte genereaza riscuri mult mai ridicate fata de cele din situatiile obisnuite. Am putea sa luam exemplul incendiului care a izbucnit in Dubai, cu mai putin de o luna in urma si care s-ar fi putut transforma usor intr-o tragedie. Locatia, turnul rezidential Torch Marina, a reprezentat un pericol deosebit din cauza celor 79 de etaje si peste 336  de metri inaltime. Pentru stingerea acestui incendiu au fost utilizate aproximativ zece masini de pompieri, ambulante si vehicule de politie.

O prima dificultate ce apare in cazul incendiilor din cladirile inalte se refera la degajarea unei cantitati mari de fum, ce se va raspandi cu usurinta la etajele superioare. De aceea, este foarte important ca sistemele concepute pentru evacuarea fumului sa fie in stare buna de functionare. De asemenea, se recomanda ventilarea zonelor incendiului in stadiul initial al aparitiei acestuia, pentru a se evacua fumul in exterior.

Multi specialisti sunt de parere ca este aproape imposibila evacuarea completa a persoanelor din cladirile foarte inalte, intr-o perioada scurta de timp. Acesta situatie poate fi combatuta prin pregatirea in prealabil a unor conditii pentru evacuarea acestora catre o zona sigura.

Potentialuri caracteristice pentru incendiile din cladirile inalte:

  • Viteza ridicata de propagare a arderii de la etajele inferioare la cele superioare;
  • Cresterea panicii in randul persoanelor din cladire;
  • Dificultati ce se pot ivi la evacuarea persoanelor, inclusiv blocarea cailor de acces;
  • Patrunderea cu dificultate a pompierilor in cladire.

Operatiuni vitale pentru a controla si stinge incendiile din cladirile inalte:

  • Anuntarea imediata a pompierilor in legatura cu incendiul produs;
  • Alertarea persoanelor care se afla pe etajele apropiate locului unde a izbucnit incendiul.

In prima faza, se va efectua un proces de recunoastere. In cadrul acestuia se va stabili starea si numarul persoanelor din incinta, modalitatile posibile de evacuare a acestora, cat si a bunurilor aflate in cladire. Totodata se vor analiza posibilitatile de patrundere a pompierilor si echipamentelor in cladire, starea instalatiilor, existente, de stingere a incendiilor, modalitatile de evacuare a fumului, incaperile si cladirile existente cu care se invecineaza.

In cadrul interventiei trebuie sa se actioneze rapid pentru evacuarea personalului, verificarea functionarii dispozitivelor existente si inceperea stingerii incendiului. In acelasi timp, trebuie sa se intrerupa curentul electric, sa se mentina functionale pompele de incendiu pentru alimentarea cu apa, sa se evacueze si sa se impiedice posibilitatea raspandirii fumului si sa se mentina ascensoarele in stare buna de functionare.

In evacuarea persoanelor este foarte importanta functionarea in bune conditii a elementelor sistemului de protectie impotriva incendiilor cu care este dotata cladirea si pastrarea cailor ce duc spre zonele de refugiu ferite de pericole.

In cazul incendiilor din cladirile inalte, operatiunea de salvare a persoanelor este extrem de dificila, evacuarea realizandu-se in urmatorul mod:

  • Persoanele de sub etajul imediat vor fi evacuate pe scarile interioare si exterioare;
  • Persoanele aflate la etajul superior se vor evacua pe scarile exterioare sau de pe platforma special amenajata pentru folosirea elicopterului, daca pe cladire exista un loc de aterizare. Scarile interioare trebuie sa fie dotate cu iluminat de siguranta si indicatoare vizibile.

Incendiile din cladirile inalte trebuie tratate cu un grad de atentie mai ridicat decat in cazul altor evenimente similare, inrucat riscurile pe care le reprezinta au un potential distructiv net superior atat din perspectiva pierderii de vieti omenesti, cat si din cea a pagubelor materiale.