Stiati ca pierderea auzului indusa de zgomotul la locul de munca este cea mai frecventa boala profesionala? Pierderea auzului este datorata de expunerea prelungita la zgomot de peste 85 decibeli, iar primul simptom consta in incapacitatea de a auzi sunetele ascutite.

Statistica la nivel european subliniaza ca 20% din lucratorii din tarile Uniunii Europene trebuie sa ridice tonul conversatiei cel putin jumatate din timpul lor de lucru, pentru a se putea face auziti. Angajatii din serviciile de call center, care folosesc in majoritatea timpului de lucru telefonul, pot fi expusi la socuri acustice? Socul acustic consta intr-o crestere brusca a zgomotului cu frecventa inalta transmis prin casti, crestere determinata de interferente pe linia telefonica. Expunerea la aceste socuri poate cauza durere, leziuni ale urechii si stres.

1) Stiati ca zgomotul puternic poate afecta fatul in timpul sarcinii, chiar in conditiile in care lucratoarea gravida poarta echipamentul individual de protectie auditiva? Directivele europene solicita angajatorilor sa protejeze lucratoarele gravide fata de riscuri, inclusiv fata de riscul indus de zgomot.

2) Stiati ca zgomotul nu trebuie sa fie neaparat puternic pentru a cauza starea de stres in munca? Uneori este suficient un zumzait slab, dar persistent.

3) Stiati ca tinitus este o senzatie auditiva de tiuit, suierat sau zumzait, care apare la lucratorii expusi la niveluri ridicate de zgomot pe o durata mai mare 10 ani? In cazul expunerii la zgomot puternic si instantaneu, incidenta riscului de tinitus poate atinge 70%.

4) Stiati ca nu numai zgomotul poate afecta auzul, ci si expunerea la diverse substante (solventi, metale grele) numite ototoxice?

5) Stiati ca expunerea prelungita la zgomot poate cauza pe langa surzenie, si oboseala, tulburari digestive, cardio-vasculare, cresterea tensiunii arteriale, si tulburari neuropsihice sau stres.

In Uniunea Europeana se inregistreaza anual peste 7,5 milioane de accidente de munca (statistica in 2009). Cu toate ca este dificil de cuantificat gradul de influenta a zgomotului in producerea acestor accidente, datele indica ca are un rol semnificativ. Pe baza efectelor daunatoare pe care le pot avea zgomotele la locul de munca, amintim perturbarea comunicarii verbale intre lucratori, mascarea semnalelor de avertizare sonora sau a sunetului emis de producerea unui eveniment periculos,  distragerea atentiei lucratorilor (a soferilor, in special), cresterea stresului in munca.



Comments are closed.