Care credeti ca este pretul mediu /an pentru serviciile de Sanatate si Securitate in Munca in SUA? In 2011, pentru o companie cu peste 5 angajati, aceasta valoare varia intre 7.500$ si 11.000$/an.  In 2015, plafonul a ajuns la 29.000$/an. Evident, cu cat compania este mai ampla si mai ramificata, cu atat pretul acestor servicii creste exponential.

Inteleg, dar de ce atat de mult si de unde a pornit totul?

In 1912, Curtea de Justitie a statului New York acorda despagubiri reparatorii primului Sindicat Muncitoresc Feroviar Unit de pe teritoriul SUA, in valoare de 1.3 milioane $. Pe langa cota foarte ridicata a sumei (~ 280 milioane $ in valoare curenta), acest eveniment era atat revolutionar, cat si controversat, fiind fara precedent, pana la acel moment.

Sfarsitul secolului XIX –inceputul secolului XX, a marcat revolutia industriala. Lipsit de un cadru legislativ coerent si de reglementari reale privind Sanatatea si Securitatea in Munca, statul american “proteja” abuzul fiintei umane, ignorand complet practicile marilor companii industriale ale vremii.

Proceduri precum: discriminarea rasiala si/sau de clasa, exploatarea copiilor, continuitatea programului de lucru, decesele in accidente de munca, lipsa  ajutoarelor si a compensatiilor in astfel de cazuri, precum si reducerea constanta a salariilor, au starnit revolta muncitorilor feroviari. In 1893, o comisie reprezentativa a muncitorimii de la Gould&Pullman Railway Etrerprises incearca o negociere cu administratia companiei feroviare, pentru a cere reabilitarea salariala, insa toti membrii comisiei sunt disponibilizati.

Acest lucru a declansat prima greva organizata din istoria SUA. 4 zile mai tarziu, greva este inabusita in mod violent prin interventie armata, iar liderii sunt arestati sau ucisi in altercatii cu militiile private ale companiei. Sindicatul supravietuieste incidentului si in 1895 actioneaza in judecata administratia Gould&Pullman Railway Etrerprises sub pretentia “unui loc de munca lipsit de pericole si cu posibilitatea interventiei medicale”. Aproape 2 decenii mai tarziu castiga litigiul.

Inceputul secolului XX

Profitand de cadrul normativ formal, apare factorul inflationist – Asiguratorul. Prin supralicitarea valorilor punitive sau de recompensare dublu standardizate, companiile de asigurari americane au reusit sa manipuleze atat evolutia fiscala, cat si potentialul de implementare a normelor de Sanatate si Securitate in Munca, pe intreg teritoriu SUA.

O analiza financiara recenta releva ca in masura ca Gould&Pullman Railway Etrerprises sa evite conflictul, acestia ar fi fost nevoiti sa investeasca, anual, “fabuloasa” suma de 109$ (salariul unui carbunar pe 1 an).

Instructiunile proprii de Sanatate si Securitate in Munca ocupa un rol esential in legislatia de specialitate intrucat pe de-o parte urmaresc eliminarea potentialului de accidentare si/sau imbolnavire la locul de munca, iar pe de alta parte educa si revizuiesc comportamentul executantului, in raport cu specificul activitatii desfasurate. Altfel spus, aceste norme va ajuta sa identificati potentialul negativ ascuns, totodata ajutand la eficientizarea activitatii.