Pentru asigurarea unei protecții eficiente a auzului este necesara o testarea potrivită a locului de munca cat si aplicarea unui plan pentru preventia surditatii profesionale.

Testul trebuie sa masoare zgomotul ambiant și sa le ofere lucrătorilor o evaluare corectă a eficienței protecției auditive. Auzul este neprețuit atat la locul de muncă, cat și în afara. Nu numai că ne ajută să ne protejăm de pericolele din apropiere, dar ne permite si să explorăm lumea din jurul nostru și să comunicăm cu ceilalți.

Stiati ca:

  • Expunerea prelungita la zgomot poate cauza surzenie, oboseala, tulburari digestive, tulburari cardio-vasculare, cresterea tensiunii arteriale, si tulburari neuropsihice sau stres.

Spre deosebire de majoritatea leziunilor, pierderea auzului indusă de zgomot este nedureroasă, progresivă și permanentă, adesea nevăzută până când pierderea auzului a progresat substanțial.
Activitatile in care se emit zgomote, ce pot cauza surditatea profesionala, afectează un numar mare de lucrători din diferite domenii, dar este, printre cele mai frecvente boli profesionale ce poate fi prevenita la locul de muncă.

Cauzata de expunerea cumulativă la zgomot puternic sau, o singură expunere la zgomotul de impact, severitatea pierderii auzului este influențată de durata zgomotului și de proximitatea individului față de sursa zgomotului.

Zgomotul puternic poate duce la pierderea temporară sau permanentă a auzului sau, la abilitatea limitată de a înțelege vorbirea, abilitatea de a comunica, productivitatea redusă și izolarea socială și chiar, retragerea din activitate.

În ciuda celor mai bune controale ale angajatorilor, zgomotul este dificil de eliminat din multe medii. Pentru miile de lucrători expuși la zgomot periculos, în fiecare an, găsirea unor soluții eficiente de protecție a auzului pe care aceștia le vor utiliza – în mod consecvent și corect – este vitală.

În conformitate cu legislatia privind protectie a muncii, angajatorul are responsabilitatea de a achizitiona o varietate de dispozitive adecvate de protecție a auzului, pentru toti salariatii expusi acestui factor de risc. Dar, numeroasele soluții disponibile, fac tot mai dificila selectarea informată a acestor dispozitive.

Lucratorii ar trebui să poarte un dispozitiv de protecție a auzului în cazul în care nivelul de zgomot la locul de muncă este mai mare de 85 de decibeli. Castile de protectie sau antifoanele montate corect reduc zgomotul cu 15 pana la 30 dB – cel mai bun mijloc de preventia surditatii profesionale.

Pentru informatii suplimentare despre zgomot:

Masuratori zgomot

Dictionar zgomot

Antifoanele sunt mai bune pentru zgomote cu frecventa joasa, iar castile de urechi pentru zgomot cu frecventa inalta

Dopuri pentru urechi [antifoane externe sau interne]

Canalele urechii sunt la fel de unice pentru un individ ca amprentele digitale. Găsirea unei prize confortabile, este la fel de individuală. Din acest motiv, dopurile pentru urechi sunt disponibile într-o mare varietate de dimensiuni, stiluri și materiale și fiecare are atributele sale specifice.

Atunci când selectați prizele de urechi, oferiți o serie de opțiuni, astfel încât lucrătorii să poată încerca diferite tipuri și să aleagă o soluție potrivită personal.

Dopurile de unică folosință sunt fabricate din spumă, sunt foarte flexibile și, în general, permit utilizatorilor să obțină un control bun asupra fixării, presiunii și simțului lor. Disponibile într-un sortiment variat de forme, mărimi și fermitate, ele sunt o soluție economică. Pentru că sunt de unică folosință, nu este nevoie de întreținere: utilizatorii le arunca după utilizare și aleg o pereche nouă a doua zi.

Dezavantajele dopurilor de unică sunt :

– tendința lor de a transporta murdărie în canalul urechii, cu degetele murdare ale lucrătorului .

– potențialul de a nu le plasa suficient de mult în ureche – ceea ce îl face pe utilizator neprotejat de zgomot.

Dopurile reutilizabile sunt fabricate din plastic, durează între două și patru săptămâni, permițând angajatorilor să reducă nu numai deșeurile, ci și să economisească bani, deoarece lucrătorii folosesc mai puține perechi pe săptămână. Ele vin în diferite forme concepute pentru o inserție ușoară și o fixare solidă. Noile modele permit căldurii corporale sa adapteze dispozitivul la forma urechii; sa blocheze zgomotul periculos, permițând în același timp perceperea vocilor și eliminarea senzației comune de conectat;.

Formatele triple și cvadruple ajută la reglarea mărimii, formei și presiunii în interiorul canalului pentru o potrivire personalizată. Și pentru că nu este necesară o rulare în jos, reutilizabilitatea oferă o soluție mai igienică decât cea de unică folosință. Dopurile pentru urechi reutilizabile sunt ideale în locurile în care lucrătorii pot reține și depozita prizele de ureche, precum și în cazul în care zgomotul este intermitent: stilurile cu fir permit o demontare și înlocuire ușoară. În cele din urmă, ele sunt ușor de curățat cu săpun și apă; nu sunt necesare substanțe chimice.

Dopurile de urechi reutilizabile pot să nu funcționeze pentru persoanele sensibile la plastic. În cele din urmă, dopurile de urechi refolosibile oferă, în general, o atenuare mai mică decât un dop de urechi cu spumă, care se potrivește corect.

Dopuri pentru urechi din spuma
Dopuri pentru urechi din spumă sunt o soluție hibridă care combină avantajele stilurilor de unică folosință cu cele reutilizabile. Acestea oferă confortul spumei, dar cu avantajul igienic al dopurilor de urechi reutilizabile. La prețuri moderate, acestea pot fi reutilizate până la cinci zile, făcându-le o soluție economică, atat pentru muncitorii cu normă întreagă cat și pentru cei cu fracțiune de normă.

Deoarece aceste dopuri sunt realizate din spumă mai densă decât plasticul, acestea oferă ratinguri de atenuare mai mari decât reutilizabilele, făcându-le ideale pentru medii cu duritate ridicată.
Multe modele prezintă inovații speciale care le fac o soluție confortabilă și fiabilă pentru un segment mai larg al forței de muncă. Dopurile din spuma care au tulpinile ergonomice sunt ușor de inserat și de îndepărtat, chiar și în timp ce sunt purtate mănușile, eliminand astfel, transferul murdăriei de la degete la ureche.

Cele cu vârfurile moi se pliaza, permițându-le să fie împinse ușor,ușor în canalul urechii și sunt prevazute cu cablu pentru confortul îndepărtării și înlocuirii frecvente.
Înainte de a selecta orice tip de dopuri pentru urechi, asigurați-vă că măsurați corect nivelurile de zgomot și selectați corect atenuarea corespunzătoare a zgomotului, pentru a asigura comunicarea clară și sigură în rândul lucrătorilor, atunci când este necesar.

O altă cerinta pentru asigurarea unei protecții eficiente este testarea potrivită. Testul trebuie sa evalueze corect zgomotul pentru a le oferi lucrătorilor o citire corectă a eficienței protecției auditive. Fișele pentru ureche sunt frecvent neglijate,
lăsând lucratorii neprotejați fără știința lor.