Un singur stingător de incendiu nu este suficient pentru a lupta împotriva oricărui tip de incendiu, motiv pentru care stingătoarele de incendiu au fost împărțite în diferite clase în funcție de sursa lor. 

De fapt, fiecare clasă de incendiu are propriile stingătoare. 

Există, de asemenea, stingătoare de incendiu multifuncționale care sting diferite tipuri de incendiu dintr-o singură mișcare. 

Extinctoarele ABC sunt unul dintre ele. 

Cum sunt proiectate stingatoare pulbere ABC de incendiu ?

Stingătoarele ABC sunt multifuncționale și folosesc o substanță chimică uscată numită fosfat monoamoniu pentru a stinge incendiile A, B și C, care sunt descrise după cum urmează:

  • Flăcările din clasa A sunt cauzate de lemn, pânză sau hârtie.
  • Flăcările din clasa B sunt cauzate de lichide și gaze.
  • Flăcările din clasa C sunt cauzate de surse electrice sub tensiune.

Extinctoarele ABC funcționează la incendii electrice?

În timp ce un stingător ABC poate fi folosit pentru un incendiu electric, CO2 este opțiunea ideală, deoarece îndeplinesc aceeași sarcină, dar nu lasă reziduuri care pot deteriora dispozitivele electrice.

În general, stingătoarele cu clasa C sunt potrivite pentru echipamentele electrice „sub tensiune”. Incendiile de clasa C implică echipamente electronice precum servere, motoare, transformatoare, calculatoare și aparate.

Stingătoarele ABC nu sunt cele mai bune pentru incendiile electrice, dar pot funcționa. Ei sting focul, dar pentru că nu au proprietăți de răcire, focul se poate reaprinde. 

Atenție: Când aveți un incendiu cu sursă electrică, evitați cu orice preț stingătoarele pe bază de apă – focul pe bază de electricitate se va răspândi și s-ar putea să vă electrocuți, de asemenea.

Extinctoarele ABC funcționează la focul cu lemne?

Da. Stingătoarele de incendiu ABC sting incendiile de clasa A de materiale organice precum lemnul, hârtia, pânza, cauciucul și materialele plastice care nu se topesc. Deoarece materia organică este peste tot, aceste tipuri de incendii se răspândesc foarte repede și necesită stingere imediată. 

Orice stingător de incendiu etichetat „Clasa A” poate stinge un foc de lemne, iar un stingător de incendiu ABC este una dintre opțiuni. Pulberea eliberată de un stingător de incendiu ABC creează o pătură peste flăcări care întrerupe contactul acestora cu oxigenul din aer. Acest lucru îl împiedică să se răspândească.

Ai nevoie de stingatoare pulbere?

Alege din oferta SSMescu!