Scoaterea din uz/ casarea stingatoarelor de incendiu normativ

Scoaterea din uz a stingatoarelor de incendiu, conform Ordinului MAI nr 138/2015 – casare stingatoare de incendiu- aprobarea Normelor tehnice privind utilizarea, verificarea, repararea si scoaterea din uz a stingatoarelor de incendiu.
Conform Art. 24, durata de viata normata a stingatoarelor de incendiu este de 20 de ani de la data fabricarii, marcata pe corpul stingatorului.

Art 25 – Urmatoarele stingatoare de incendiu sunt considerate depasite si nu se mai admit la utiliazare maximum 6 luni de la data intrarii in vigoare a prezentelor norme tehnice, urmand ca dupa aceasta perioada sa fie CASATE:
a) de tip “soda acida” ;
b) cu spuma chimica ;
c) cu clorobromometan sau tetraclorura de carbon;
d) de unica folosinta mai vechi de 5 ani;
e) care functioneaza prin rasturnare;
f) cu recipient din cupru sau alama imbinate prin sudura moale/lipire sau nituire;
g) cu recipient din otel imbinate prin nituire;
h) pentru care nu se mai gasesc piese originale;

Art 26 – Stingatoarele de incendiu portabile si mobile considerate atipice fata de standardele aplicabile, precum G1, G3, G6, P5, P10, AP10, SM10, H3, H10 se mai admit la utilizare maximum 2 ani de la data intrarii in vigoare a prezentelor norme tehnice, urmand ca dupa aceasta perioada sa fie CASATE.
Stingatoarele la care nu se mai poate identifica agentul de stingere original cu care au fost incarcate de catre producator si certificate nu se mai admit la utilizare, urmand a fi CASATE.

Art 27 – Stingatoarele de incendiu de unica folosinta, altele decat cele cu agent curat, trebuie descarcate si scoase din uz in maximum 6 ani de la data fabricarii, marcata pe corpul stingatorului.
Stingatoarele de incendiu de unica folosinta cu agent curat trebuie scoase din uz si trimise catre un centru de reciclare pentu recuperarea agentului curat in maximum 5 ani de la data fabricarii, marcata pe corpul stingatorului.