Programul de lucru de 6 ore pe zi in Suedia demonstrează că numarul indelungat de ore petrecute la birou nu te fac mai eficient, nu ajuta organizatia pe termen lung, motivatia angajatilor ajungand pe o panta negativa. Nu este o idee foarte bună să lucrăm peste program, crezând că obținem mai bune rezultate. De fapt este un tertip care s-a propagat in principal din medii concurentiale corporatiste, unde se sta peste program pentru ca stau si alti colegi. Aceasta mentalitate este nociva daca nu stii in ce categorie te situezi: vrei un serviciu, o cariera sau ai o vocatie.

Problemele apar atunci cand oamenii care vor daor un serviciu, nu o cariera, stau peste program nu pentru ca vor ei, ci pentru ca stau si ceilalti, pentru ca le cer sefii tot felul de lucruri, pentru ca dezorganizarea unora devine dezorganizarea multora, iar toate acestea se intampla in fiecare zi.
Angajatii care nu cauta neaparat o cariera, ci doar job-ul de 8 ore ajung frustrati pentru ca depasesc, fortati de imprejurarile contextuale ale job-ului iar solutia de a se ridica de la birou nu este tocmai cea mai potrivita cand stii ca poti fi inlocuit.

Puterea de negociere in privinta timpului de lucuru este data si de usurinat cu care poti fi inlocuit. Unii sunt mai greu de inlocuit decat altii. Daca e coada in jurul cladirii si se gasesc usor oameni care pot sa faca ce faci tu, atunci pretul locului tau de munca include flexibilitatea la un program de lucru extins. Daca esti mai greu de inlocuit, atunci poti impune un program mai putin lung, insa fara o productivitate cu advarat mare in aceste 6 ore, aceasta putere de negociere dispare rapid.

Prima zi de lucru de 8 ore este ok, dar a doua zi de lucru de 8 ore nu mai este la fel de eficientă ca prima. A rămâne concentrați pe o sarcină de lucru specifică timp de 8 ore, este o provocare uriașă. Pentru a face față introducem în programul zilnic si activitati extra job cat și pauze, pentru a face ziua mai ușoară. În același timp, gestionăm cu greu viața noastră privată în afara orelor de lucru, lasand pe ultimul loc familia, prietenii, sanatatea etc. Aici apare dezechilibrul care duce de cele mai multe ori la stari de depresie, avand sentimentul continuu de esec.

Asadar, Suedia aproba ziua standard de lucru de 6 ore, având companii în toata țara care au adoptat conceptul, cat si prin casa de pensii ce deruleaza un experiment timp de un an pentru a compara costurile și beneficiile unei zile de lucru mai scurtă.
Compania Filimundus a trecut la ziua de lucru de 6 ore de anul trecut, urmarind ca angajați să-și petreacă mai mult timp cu familiile lor, ori să învețe lucruri noi, sau să facă mai multă mișcare fizică.

În luna februarie, căminul de bătrâni Svartedalens din Gothenburg a implementat ziua de lucru de 6 ore pentru asistenții medicali, fără modificarea salariile, urmând să prezinte rezultatele experimentului până la sfârșitul anului 2016. Astfel vor afla dacă costul angajării a 14 noi membri ai personalului, pentru a acoperi orele rămase vacante din scurtarea programului de lucru, are o valoare morală mai mare decît cea financiară, având în vedere îmbunătățirea ingrijirii pacienților și starea de spirit a angajaților.

Conform unui studiu publicat luna trecută în Suedia, în revista „The Lancet”, realizat în urma unui sondaj la care au participat 600.000 de persoane, se pare că aceia dintre noi care lucrează 55 de ore pe săptămână, prezintă riscul de a avea un accident vascular cerebral de 33 la sută mai mare decat al celor care lucrează 35-40 de ore pe săptămână. Cei care lucrează peste 50 de ore pe săptămână, au risc marit de a dezvolta o boală coronariană, precum și apariția unor dereglări ale sănătații mintale, drept pentru care mai multe companii din Suedia și-au anunțat participarea în experimentul schimbării programului de lucru de la 8, la 6 ore pe zi.

Care va fi prima companie care va prelua modelul suedez in Romania?