De unde si la ce trebuie sa fim atenti cand cumparam extinctoare. Avertismentul celor de la ISU.

Aveti mare grija de unde cumparati extinctoarele. Inspectorii ISU ne atrag atentia ca nu toti comerciantii au produse certificate in Uniunea Europeana.

Ar fi bine sa le luati din hypermarketuri sau online, nu din targuri sau piete. Chiar daca stingatorul nu este obligatoriu in locuinte, dupa tragedia de la Colectiv multi oameni sa gandesc sa-si cumpere unul.

Acest stingator are un sigiliu, se trage acest cui de siguranta, se indreapta jetul furtunului la baza focarului iar apoi se apasa pe acest maner.

La Centrul National pentru Securitate la Incendiu si Protectie Civila, inspectorii ne arata cum functioneaza un stingator.

Pentru masina puteti folosi un extinctor cu pulbere, iar in casa e recomandat sa aveti unul cu pulbere sau gaz. Cele cu spuma le puteti folosi pentru centralele pe gaz, dar nu si la tablourile electrice pentru ca riscati sa va treziti cu un scurt circuit. Pentru lemn puteti folosi si un extinctor cu apa.

Legea ne obliga sa avem stingator doar in masina. Dupa tragedia de la Colectiv, multi se gandesc acum sa ia unul si pentru acasa.

“A-ul reprezinta materiale care formeaza jar prin ardere. B-ul la fel lichide inflamabile, benzina ce aveti, C-ul gaz si aici avem un stingator cu CO2 numai pt clasa B sau instalatii electrice.”

Dumitru Seceleanu, specialist verificare extinctoare: “Intr-o casa de 50 mp ar trebui sa fie macar un extinctor, trebuie sa avem p6 – cu pulbere de 6 kg, e destul pentru un apartament. Trebuie verificat o data la un an.”

Cine vrea un stingator, ar trebui sa il cumpere din hypermarketuri sau de pe internet, de la firmele avizate de ISU. Lista acestora se afla pe site-ul institutiei.

Loc. col. Andrei Florin ofiter coordonator certificare produse: “Daca mergeti la un butic sa cumparati trebuie sa vedeti daca produsele sunt certificate si se afla pe lista IGSU pe site.”

Evitati produsele din targuri, spun specialistii, de pe tarabe, sau de la firmele neautorizate de ISU. Verificati neaparat sa aiba pe ele literele CE – care atesta ca sunt certificate in Uniunea Europeana.

Imediat dupa tragedia de la Colectiv rafturile cu extinctoare din marile supermarcheturi s-au golit.

”Uitati mai aveam doar d-astea mici de 1 kg. p6 si p9 s-au epuizat sambata in cateva ore. p1 de un kg costa 37 de lei…p2 53”

Cind cumparati un extinctor ar mai trebui sa verificati si manometrul acestuia. Daca nu e pe portiunea verde atunci inseamna ca e expirat si nu are presiune.